V zahraničí sa to označuje ako „protein spiking“, u nás tento pojem až tak nepoznáme. Ide o to, keď výrobcovia doplnkov výživy, konkrétne proteínov, pridávajú do zloženia zdroje dusíka, ako sú voľné aminokyseliny (lacné a neesenciálne) - kreatín, škodlivý melamín, glycín, arginín alebo taurín. Prečo to robia? V prvom rade ušetria. V druhom rade sa im podarí oklamať testy a svoj proteín môžu definovať ako vysokopercentný a kvalitný. Väčšina testov meria totiž celkový obsah dusíka. Keď spoločnosti pridajú kopu glycínu, taurínu a kreatínu do proteínu, pričom uvádzajú, že jedna odmerka = 30g srvátkového proteínu, tak trochu klamú. Reálne totiž v jednej odmerke môžeš mať ani nie polovicu a ostatok môžu tvoriť tieto lacné zdroje dusíka. Vďaka testom však takúto nekalú praktiku nikto neprekukne (ak sa nebude daný proteín testovať kvalitnejšou a drahšou metódou). Test odhaľuje celkový obsah dusíka, nie špecifické zdroje (individuálne aminokyseliny). Logicky teda, keď konzumuješ takýto „spiked“ proteín, jeho potenciálne vlastnosti na budovanie svalov sa strácajú. Toto si skôr uvedomia tí, čo súťažia a prijímajú viac gramov proteínu denne. Ak skoro polovica z nejakej vyššej dávky proteínu je „spiked“, tak ďakujem pekne.