ČO VŠETKO ŤA ČAKÁ?
Fitclan a Institut Moderní výživy spája sily, aby ti priniesli česko-slovenskú evidence-based konferenciu o výžive, fitness a zdraví. Najväčší event tohto druhu na Slovensku!
Či už si fitnes nadšenec, tréner, začiatočník, pokročilý, alebo si jednoducho zvedavý na najnovšie pokroky a poznatky vo výžive, fitness a zdraví, táto konferencia má pre každého niečo. Objav kľúčové stratégie a na dôkazoch založené prístupy k výžive, fitness a celkovému zdraviu, ktoré môžu skutočne zmeniť tvoj život. Získaš praktické vedomosti, ktoré môžeš uplatniť na dosiahnutie svojich cieľov a zlepšenie zdravia a celkovej pohody.
⏳
Evidence-based
1 deň plný evidence-based prednášok a skvelých tém podaných trefne, prakticky a ľudsky
🎤
9 skvelých speakerov
Teší sa na teba 9 úžasných vybraných speakerov zo Slovenska a Česka.
💫
Nekonečno inšpirácie
A tiež nových vedomostí, aktuálnych informácií, ktoré inde nenájdeš a motivácie.
SPEAKERI, TÉMY A PROGRAM
8:30 ~ 9:20 – ✅ Registrácia, vstup do auly
~ 9:30 – 📢 Úvodné slová, predstavenie Fitclan & IMV
(~ 10:00) JUDr. Viliam Hečko, PhD.
High energy flux: Ako jesť veľa a zároveň nepriberať?
V prostredí, ktoré je charakterizované vysokou dostupnosťou energeticky nabitej potravy a súčasne nedostatočným pohybom, môže byť pre bežných ľudí obzvlášť ťažké udržať si svoju hmotnosť. Prečo môže byť práve metoda vysokého energetického toku (tzv. high energy flux) vykúpením? A je vôbec možné jesť veľa a zároveň nepriberať?
(~ 10:40) Michaela Kanuščáková
Strata menštruačného cyklu a jeho prinavrátenie v praxi
Pozrieme sa na stratu menštruačného cyklu v športe – z praxe, možné príčiny, preberieme kroky, ktoré v rámci svojich kompetencií môžeme podniknúť, ako k tomu pristupovať v rámci výživy, tréningu či mentálneho nastavenia. Vysvetlíme si všetko čo najviac prakticky a jasne.
(~ 11:20) MUDr. Adela Penesová, PhD.
Moderné prístupy k liečbe obezity ako ochorenia
Obezita je multisystémové chronické ochorenie charakterizované zvýšením zásob telesného tuku, asociované s mnohými ďalšími ochoreniami srdcovo-cievneho systému, cukrovky či onkologických ochorení. Obezita má svoj diagnostický kód v medzinárodnej klasifikácii chorôb (E.66). Preto k tomuto ochoreniu je potrebné pristupovať podľa odporúčaní a liečiť ju. Základom je samozrejme úprava životosprávy - strava a fyzická aktivita. Vo vyšších stupňoch obezity prichádzajú do úvahy, podľa indikácie lekárom, aj farmakoterapia- lieky a/alebo bariatrické či metabolické chirurgické zákroky. V súvislosti s čoraz viac skloňovanými prípravkami obsahujúcimi agonistov hormónu GLP-1, (napr. aj u nás viac a viac skloňovaný „ozempic“) sa objavujú v médiách. Cieľom prezentácie je poukázať na komplexnosť liečby obezity, jej úskalia, dôležitosť multidisciplinárneho prístupu k liečbe.
~ 11:30 - 12:30 – 🍚 OBEDOVÁ PRESTÁVKA
(~ 12:40) Mgr. Michal Páleník
Jedálniček: skvelá pomôcka alebo nezmysel?
Dozvieš sa, pre koho je jedálniček fajn pomôcka a ako ho nastaviť aby fungoval a u koho nemá zmysel. Ako jedálniček ,, dávkovať'', aby nebol väčším stresorom a aké sú jeho výhody a nevýhody v praktickom živote. Priblížim ti aj moje best practices týkajúce sa nastavenia jedálnička za 15 rokov manažmentu profi športovcov a ľudí s nadváhou a obezitou. Prejdeme si aj večnú tému výpočtu energetického výdaja. Pozrieme sa ako je to so vzorcami na výpočet BMR pre ľudí s nadváhou a obezitou a zhodnotíme, čo vieme a čo je vo hviezdach na základe vedeckých dôkazov.
(~ 13:20) Bc. Miloslav Šindelář
Jak zpomalit proces stárnutí? Aktuální vědecké poznatky
Je v lidské povaze chápat biologický proces stárnutí jako něco přirozeného a nezvratného. Aktuální vědecké poznatky i důkazy z živočišné říše nám ale ukazují, že tento proces není tak neměnný, jak jsme si v minulosti mysleli. Můžeme ho totiž ovlivnit určitými intervencemi a dokonce i zpomalit! V průběhu této přednášky si tedy probereme různé aspekty, jako jsou např. strava, suplementy či pohyb a ukážeme si, jaký mají reálný efekt nejen na dlouhověkost, ale i na prodloužení života, který strávíme ve zdraví. Ukazuje se totiž, že samotné stárnutí je největším rizikovým faktorem většiny chronických onemocnění a je zároveň i obrovským zdrojem utrpení a bolesti na celém světě. Je tedy v zájmu společnosti se snažit tomuto procesu lépe porozumět.
(~ 14:00) Mgr. Ing. Tereza Vágnerová, PhD.
Sarkopenická obezita – tuk vs. sval, nová výzva moderní doby?
Rapidní nárůst jedinců s nadváhou a obezitou je alarmujícím problémem současného světa, který je nutné urychleně řešit. Co když se ale objeví současně s poklesem svalové hmoty? Jak vlastně tuková tkáň ovlivňuje sval? Má tuk uložený v různých částech těla stejné vlastnosti? Jak fenoménu sarkopenické obezity zabránit? Jde to vůbec? Pojďme se společně na toto téma podrobně podívat a odhalit, jaké zajímavosti a úskalí skrývá.
(~ 14:40) Ing. Martin Masár
Praktický prístup k potravinám: Tajomstvá ich výroby & etikety potravín
Odhalím najzaujímavejšie potravinárske postupy pri výrobe potravín. Dáme si dôraz na praktické tipy pri výbere & nakupovaní pre spotrebiteľa a vysvetlíme si údaje na etiketách v praxi. Aké chytáky na nich možno nájsť, čo si na nich všímať, čo tie éčka a čím sa pri výbere potravín riadiť.
(~ 15:20) MUDr. Boris Bajer, PhD.
Plodnosť a fitness: čím viac, tým lepšie alebo naopak?
Dekády štúdií potvrdzujú pozitívny vplyv na rôzne spektrá zdravia človeka. Ako je to však s plodnosťou a fitness? Ovplyvňuje percento tuku, množstvo pohybu, intenzita tréningu a iné súčasti “fitness lifestyle” plodnosť iba pozitívne, alebo si musíme dávať pri niečom pozor?
(~ 16:00) Ing. Lukáš Roubík
Carnivore dieta: zdravá strava předků nebo další módní dieta?
Carnivore dieta je v ČR i na Slovensku čím dál tím populárnější a její příznivci ji velmi často prezentují jako ten jediný správný výživový styl pro člověka. Tato módní vlna přitom vznikla teprve nedávno vlivem celosvětově známých influencerů z USA, a proto máme velmi limitovaná data k tomu, jaký je dlouhodobý vliv této diety na zdraví člověka. V přednášce si proto objektivně rozebereme nejčastější argumenty příznivců carnivore diet o tom, jak se stravovali naši předci v minulosti a jak se dnes stravují některé tradiční kultury (např. Eskymáci). Dále se podíváme na to, zdali je pro nás rostlinná složka stravy skutečně toxická, jestli v živočišné stravě opravdu najdeme všechny živiny a jaké jsou možné benefity a naopak i zdravotní rizika, které vyplývají z úplného vyřazení rostlinné stravy z jídelníčku. A konečně, podíváme se také na proměnu postojů nejznámějších propagátorů carnivore diety během několika posledních let.
~ 17:00 - 18:00 – 🎤 LIVE Q&A SO SPEAKERMI, FITCLANOM A IMV
~ 18:15 – 🙏 ZÁVER KONFERENCIE, POĎAKOVANIE
FAQ (otázky a odpovede)
Bude na konferencii jedlo & občerstvenie?
Áno! Jedlo, kávu, čaj a iné nealko nápoje zabezpečuje La Cantine Trnava.
Ako sa nahlásim pri vstupe?
Ak máš registráciu na konferenciu úspešne za sebou, stačí prísť a preukázať sa menom či posledným štvorčíslom objednávky.
Od kedy do kedy a kde?
8:30 až 9:20 začne registrácia a vstup do auly, viď harmonogram vyššie. Uvidíme sa na adrese: Aula Jozefa Matúša na Bučianskej ulici č. 4/A (pri LIDL), pod záštitou Univerzity sv. Cyrila a Metoda.
📌 KDE TO BUDE?
👨👨👧 NAŽIVO
Každý účastník fyzickej akcie (Trnava, naživo, UCM, Aula Jozefa Matúša na Bučianskej ulici č. 4/A) bude mať zabezpečené občerstvenie a jedlo, certifikát, získa doživotný záznam z konferencie, darčeky od nás, od Barebells, 365 Gyms a tiež zápisník s perom.
💻 AJ ONLINE
Každý účastník online verzie konferencie (tzn. livestream) získa doživotný záznam z konferencie a certifikát. Informácie, ako sledovať konferenciu z pohodlia domova, pošleme účastníkom deň vopred.
REGISTRÁCIA NA KONFERENCIU
Partneri
Mediálni partneri
Kontakt pre účastníkov