Klasifikácia spracovania potravín: Systém NOVA. V čom ti (ne)vie zlepšiť stravovanie?

Klasifikácia spracovania potravín: Systém NOVA. V čom ti (ne)vie zlepšiť stravovanie?

Coach Vilo22.01.2023

Každý z nás môže preferovať pri výbere potravín iné kritériá, na základe ktorých zaraďuje do svojho jedálnička tú či onú potravinu. Niekoho bude primárne zaujímať jej zloženie (makronutrienty, kalórie), iného to,  či ide o živočíšny alebo rastlinný produkt a v neposlednom rade určite mnoho ľudí pozerá aj na stupeň jej spracovania (prídavné látky, éčka a podobne).

Na svete existujú rôzne kategorizácie potravín. Nedávno sme písali o tzv. Nutri-score, s ktorým sa postupne môžete stretávať pri nakupovaní v obchodných reťazcoch. Cieľom tohto Premium článku je vás oboznámiť bližšie s ďalšou kategorizáciou potravín, tentokrát na základe ich stupňa spracovania. Prečo je to dôležité? Z viacerých dôvodov.

S uvedenými kategóriami budeme ďalej pracovať v iných článkoch. Zároveň chceme, aby ste získali lepší prehľad o tom, z čoho sa skladá aktuálne váš jedálniček. Určite ste už od nás počuli o pravidle “80:20”. Teda, že 80 % nášho jedálnička by mali tvoriť minimálne spracované potraviny. Zvyšných 20 % by mohli tvoriť aj menej optimálne zdroje kalórií (UPF alebo teda ultra-processed foods). Potom sa logicky natíska otázka, ktoré to vlastne sú? Dnes sa preto pozrieme na zaradenie jednotlivých potravín v rámci kategorizácie NOVA, ktorá bola vyvinutá na univerzite v São Paule v Brazílii.

Ide o systém klasifikácie potravín, ktorý popisuje hierarchiu od minimálne spracovaných, cez vysoko spracované až po ultra-spracované potraviny (UPF). Konkrétne, systém NOVA zaraďuje potraviny a potravinárske výrobky do štyroch skupín, a to podľa rozsahu a účelu priemyselného spracovania, ktorým prechádzajú. Systém zohľadňuje všetky fyzikálne, biologické a chemické metódy používané počas procesu výroby potravín vrátane použitia prísad.

Pozrime sa na jednotlivé kategórie bližšie

NOVA 1

Pozostáva z nespracovaných potravín a minimálne spracovaných potravín. Ide o potraviny, ktoré prešli určitými priemyselnými procesmi, ako je napríklad odstraňovanie nejedlých alebo nežiaducich častí, sušenie, drvenie, mletie, praženie, varenie, pasterizácia, chladenie, mrazenie, umiestňovanie do nádob, vákuové balenie alebo nealkoholické kvasenie.

Žiadny z týchto procesov však nepridáva do pôvodného jedla soľ, cukor, oleje alebo tuky či iné potravinové látky. Ich hlavným cieľom je predĺžiť životnosť obilnín, strukovín, zeleniny, ovocia, orechov, mlieka, mäsa a iných potravín. Umožniť ich skladovanie na dlhšie použitie a často aj uľahčenie alebo skvalitnenie ich prípravy.

undefined

Pre prístup k Premium obsahu je nutné sa prihlásiť

Čo je Fitclan Premium?

Možnosť, ako podporíš Fitclan tím a našu dlhoročnú prácu, no zároveň získaš skvelé výhody členstva, ktoré je len za 3.99 €/mesiac (97 Kč). Pri ročnom predplatnom máš 2 mesiace zadarmo. Neviažeš sa a členstvo môžeš kedykoľvek zrušiť.

Aké budeš mať výhody?

  • Odomkneš si prístup k 350+ Premium článkom
  • Získaš Fitclan Progress dokument na zaznamenávanie progresu, s grafmi, štatistikami a prepojením s MyFitnessPalom
  • Dáme ti výživovú a tréningovú pyramídu (príručku) v hodnote 30 € úplne zadarmo
  • Budeš mať výraznú zľavu (až do 40 %) na semináre/webináre, možnosť kúpiť lístok v predpredaji a všetko sa dozvieš ako prvý
  • Zľavy na všetko z Fitclan Shopu
  • Zľava na celý košík na aktin.sk & aktin.cz
  • Zľava 30 % na Fitclan DOMA (3-mesačný tréningový plán na základe našich videí, tabuliek a tréningov)
  • Otázky a odpovede + poradenstvo pri doplnkoch výživy zdarma
  • Zľavy na permanentky do vybraných posilňovní na Slovensku a v Česku

ZDIEĽAŤ
Coach Vilo

Coach Vilo

V skratke: - 16 rokov v hre so železom - 14 súťaží - 8 rokov osobné trénerstvo - IIFYM / IF / Flexible dieting /High energy flux - Fitclan & 365 Gym coach/speaker - JUDr., PhD.

Prihlásiť sa k odberu noviniek

Dostávajte všetky novinky od fitclan.sk