Klasifikácia spracovania potravín: Systém NOVA. V čom ti (ne)vie zlepšiť stravovanie?

Klasifikácia spracovania potravín: Systém NOVA. V čom ti (ne)vie zlepšiť stravovanie?

Coach Vilo22.01.2023

Každý z nás môže preferovať pri výbere potravín iné kritériá, na základe ktorých zaraďuje do svojho jedálnička tú či onú potravinu. Niekoho bude primárne zaujímať jej zloženie (makronutrienty, kalórie), iného to,  či ide o živočíšny alebo rastlinný produkt a v neposlednom rade určite mnoho ľudí pozerá aj na stupeň jej spracovania (prídavné látky, éčka a podobne).

Na svete existujú rôzne kategorizácie potravín. Nedávno sme písali o tzv. Nutri-score, s ktorým sa postupne môžete stretávať pri nakupovaní v obchodných reťazcoch. Cieľom tohto Premium článku je vás oboznámiť bližšie s ďalšou kategorizáciou potravín, tentokrát na základe ich stupňa spracovania. Prečo je to dôležité? Z viacerých dôvodov.

S uvedenými kategóriami budeme ďalej pracovať v iných článkoch. Zároveň chceme, aby ste získali lepší prehľad o tom, z čoho sa skladá aktuálne váš jedálniček. Určite ste už od nás počuli o pravidle “80:20”. Teda, že 80 % nášho jedálnička by mali tvoriť minimálne spracované potraviny. Zvyšných 20 % by mohli tvoriť aj menej optimálne zdroje kalórií (UPF alebo teda ultra-processed foods). Potom sa logicky natíska otázka, ktoré to vlastne sú? Dnes sa preto pozrieme na zaradenie jednotlivých potravín v rámci kategorizácie NOVA, ktorá bola vyvinutá na univerzite v São Paule v Brazílii.

Ide o systém klasifikácie potravín, ktorý popisuje hierarchiu od minimálne spracovaných, cez vysoko spracované až po ultra-spracované potraviny (UPF). Konkrétne, systém NOVA zaraďuje potraviny a potravinárske výrobky do štyroch skupín, a to podľa rozsahu a účelu priemyselného spracovania, ktorým prechádzajú. Systém zohľadňuje všetky fyzikálne, biologické a chemické metódy používané počas procesu výroby potravín vrátane použitia prísad.

Pozrime sa na jednotlivé kategórie bližšie

NOVA 1

Pozostáva z nespracovaných potravín a minimálne spracovaných potravín. Ide o potraviny, ktoré prešli určitými priemyselnými procesmi, ako je napríklad odstraňovanie nejedlých alebo nežiaducich častí, sušenie, drvenie, mletie, praženie, varenie, pasterizácia, chladenie, mrazenie, umiestňovanie do nádob, vákuové balenie alebo nealkoholické kvasenie.

Žiadny z týchto procesov však nepridáva do pôvodného jedla soľ, cukor, oleje alebo tuky či iné potravinové látky. Ich hlavným cieľom je predĺžiť životnosť obilnín, strukovín, zeleniny, ovocia, orechov, mlieka, mäsa a iných potravín. Umožniť ich skladovanie na dlhšie použitie a často aj uľahčenie alebo skvalitnenie ich prípravy.

undefined

Pre prístup k Premium obsahu je nutné sa prihlásiť

Čo je Fitclan Premium?

Možnosť, ako podporíš Fitclan tím a našu dlhoročnú prácu a zároveň okamžite získaš skvelé výhody. Vedecky podložený obsah, ktorým ukončíme chaos vo výžive, zdraví a fitness. Čaká ťa reálna skratka za tvojim zdravším životom. Pridaj sa k Premium členom a pocíť zmenu k lepšiemu na vlastnej koži.

Aké budeš mať výhody?

  • Odomkneš si prístup k 450+ Premium článkom & podcastom
  • Výživová & tréningová príručka v hodnote 30 € zadarmo
  • Zľava 40 % na Fitclan webináre/semináre a predpredaj lístkov
  • Q&A a poradenstvo zadarmo so Simonom z Fitclanu
  • Zľavy do 50 % na vybrané služby a produkty
  • Automatické zľavy na všetko na shop.fitclan.sk
  • Zľava 13 % v e-shope Fitness007.sk / cz
  • a ďalšie skvelé benefity (všetky uvidíš tu)

ZDIEĽAŤ
Coach Vilo

Coach Vilo

V skratke: - 16 rokov v hre so železom - 14 súťaží - 8 rokov osobné trénerstvo - IIFYM / IF / Flexible dieting /High energy flux - Fitclan & 365 Gym coach/speaker - JUDr., PhD.

Prihlásiť sa k odberu noviniek

Dostávajte všetky novinky od fitclan.sk