V našom malom guľatom svete sa teória o slepačom výtvore mení zo dňa na deň. Sú vajíčka ako potravina pre športovca prospešné, škodlivé či niečo medzi tým?
Ako sa vajcia dostali k svojej kontroverznosti?
Najpravdepodobnejšia teória sú chýry a slychy o cholesterole. Každý väčší biely zázrak obsahuje okolo 185 mg tohto 'tichého zabijaka'. A odkedy Americká srdcová asociácia stanovila denný limit 300 mg, zješ dve vajcia a si pre nich mŕtvym.
Takže nejesť.... či?
Či. Podľa nich to znie tak, že čím viac cholesterolu do seba dáš, tým viac ho v krvi máš. Ale čo ak to je inak? Čo ak prijatý cholesterol len minimálne ovplyvňuje, koľko ho máš v sebe? Znie to divno, ale každé telo vyprodukuje 1-2 gramy cholesterolu denne, čo je niekoľkonásobne viac, ako v produktoch od tetiek nosníc. Takže čím viac ho skonzumuješ, tým menej ho telesná schránka bude ochotná produkovať. Orgány totižto potrebujú určitú hladinu na správne fungovanie a vytváranie hormónov, je taktiež potrebný na vývin a rast. Zaujímavý zvrat?
Ak je to pravda, tak prečo sa ľudia vyhýbajú slepačím produktom?
Pretože si nechcú priznať, že sa mýlia, že výskumy a predošlé „pravdy“ sú zastaralé a nepresné, pretože majú obavy zo srdcových ochorení a pretože je to dosť rozšírené a zaužívané. Typické dogmy a mýty. Vajce naše každodenné nemá vplyv na problémy s cholesterolom či ochorenia srdca. Existuje možná výnimka: diabetici a 0,2% populácie s genetickou poruchou - familial hypercholesterolemia. Výskum založený na skupine cvičencov, ktorí jedli okrem iného aj 3 vajcia každý deň (a tak prijali cca 555 mg „toho zlého“ len z oválneho bieleho čuda), dopadol stratením váhy a zlepšením hladín cholesterolu u každého z nich. Zaujímavosťou sú aj Japonci, jedni z najväčších konzumentov vajec vo svete (328 kúskov pripadá ročne na jednu osobu v krajine vychádzajúceho slnka), ktorí majú nízke hladiny cholesterolu, ale počet srdcových ochorení sa nápadne blíži k číslu zaznamenaného v USA. Prečo to je tak? Japonci majú stravu chudobnú na saturované tuky.
Ďalšou vecou je fakt, že bielkovina vyprodukovaná sliepkami je zložením jednou z najbližších a najpodobnejších tej v ľudskom tele. Čo z toho vyplýva? Že je jednou z najprospešnejších pre rast svalov. Skonzumovaním len samotného bielku sa ukrátiš o kvantum živín a prijmeš len cca polovicu bielkovín.
A čo žĺtky?
Vaječné žĺtky sú jedným z najbohatších zdrojov na živiny, antioxidanty a vitamíny na planéte! Toto 'jedlé slnko' taktiež obsahuje 90 percent železa, fosforu, vápnika, zinku, vitamínov B6 a B12 z celého vajíčka. Ďalej má v sebe vitamíny A, D, E, zdraviu prospešné omega-3 mastné kyseliny a veľa iných. Priaznivo pôsobia na hladinu cholesterolu a sú prevenciou pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Vaječné žĺtky sú tiež bohatým zdrojom niektorých ďalších zaujímavých živín, ako je cholín, luteín a zeaxantín.
Cholín je nevyhnutný pre kardiovaskulárne a mozgové funkcie. Zvýšená konzumácia môže znamenať menšie riziko zápalov, srdcových chorôb, cukrovky, Alzheimerovej choroby atď..
Luteín a zeaxantín sú hlavné antioxidanty vo vajíčku. Ochraňujú oči a znižujú riziko vzniku makulárnej degenerácie. Mohli by sme ale povedať, že existujú dôvody, prečo vyhadzovať vaječné žĺtky. Nie je to kvôli ničomu inému, než tomu, o čom by mal mať každý aspoň približný odhad – kalórie. Ak niekto počas diéty (kalorického deficitu) chce okresať množstvo tukov z kalorického príjmu, jednoducho žĺtka, aj keď nie všetky, vyhodí preč. Ušetrí tým kalórie, pričom prijme aspoň nejaké bielkoviny z bielka. Keď hovoríme o kalóriach, prejdime rovno k makronutrientom.
1 vajce má približne 72 kalórií, 6g bielkovín, menej ako 1g sacharidov, 5g tukov. 1 bielok má približne 17 kalórií, 4g bielkovín, 0g sacharidov, 0g tukov. 1 žĺtok má približne 52 kalórií, 2g bielkovín, menej ako 1g sacharidov, 5g tukov.
Surové vajcia: áno či nie?
Myslím, že túto tému nie je potrebné rozoberať až tak podrobne. Každý rozumný človek vie, že nemáme rok 1976 a éra Rockyho je za nami. Surové vajcia - nie! Výhoda pitia surových vajec je len v tom, že budeš vyzerať cool. Nevýhod je pochopiteľne viac. Jednak je to chuťovo odporné, no horšie je, že je tu potenciálny zisk salmonelózy. Konzumácia varených vajec je bezpečnejšia. Podľa jednej štúdie z roku 2002 je známe, že približne 2,3 milióna vajec z 69 miliárd je kontaminovaných salmonelou. To je približne 0,003% všetkých vajec a 661 633 prípadov ochorenia ľudí ročne.
Okrem toho je tu riziko deficitubiotínu - koenzýmu/vitamínu, ktorý v našom tele plní niekoľko dôležitých metabolických funkcií. Surové vajcia obsahujú proteín zvaný avidín, ktorý sa viaže na biotín a zabraňuje jeho vstrebaniu v tele. Nežiaducimi nedostatkami deficitu sú kožné infekcie, záchvaty, rednúce vlasy a imunitné dysfunkcie.
Takže?
Ako vždy, tak aj teraz sa drž hesiel „z každého rožku trošku“ a „všetkého veľa škodí“. Zaraď vajcia a áno, aj žĺtka, do svojho pestrého a bohatého jedálnička, či už kvôli vitamínom, výhodám alebo rozmanitosti. Nenechaj si ujsť tak jedinečný dar zvieracej ríše, čím vajíčka určite sú. Zaslúžia si teda svoju zlú reputáciu? Rozhodne nie! Aj keď ťa na úvod roka 2019 strašili najnovšie správy na internete, že 3-4 vajíčka týždenne podľa nových informácií spôsobujú komplikácie pre zdravie, všetko sme si vysvetlili v našom Premium príspevku.